Det blir Carlos Alcaraz mot Novak Djokovic i Wimbledonfinalen. Foto: Andrej Isakovic.

Klart för superfinal i Wimbledon – Djokovic mot Alcaraz

Blev det bara helt enkelt enligt plan rakt av igår, eller finns det något att berätta?

Vi får väl se. När jag sätter mig och ska skriva en text är jag som en levande tombola. Jag har oftast inte riktigt någon aning om var det ska landa. Och när jag börjar en text så här, då kan det vara ett tecken på att jag fortfarande inte vet riktigt vad jag ska berätta.

Hur inspirerande lät det där då? Måttligt. Och vi har det väl där någonstans kanskie. Nej, det var inga vidare spektakulära semifinaler, men det tackar åtminstone jag för. För nu får vi drömfinalen. Jag tar hellre den här finalen än om Sinner varit den som tagit sig fram på den övre halvan. Alcaraz-Djokovic, det är det bästa vi har att tillgå inom tennisen som match just nu. Sinner-Alcaraz kanske en bättre match rent kvalitetsmässigt, men inte en mer intressant match, och just den här gången kunde inte den matchen bli av.

Nu ska vi inte försnacka finalen. Det ska vi göra senare eller imorgon. Nej, nu ska vi raska av semifinalerna.

Alcaraz i underläge men aldrig i fara

Alcaraz var under 0-1 i set igår. Kändes väldigt märkligt. För man kunde se redan i de första gemen hur otänkbart det var att han skulle förlora matchen. Sen är Medvedev en rackarns kämpe som trots vissa motgångar under första set fick med sig det. Han fick verkligen med sig det snarare än att vara den bättre spelaren och i och med att det var en match över fem set, som sagt, det kändes aldrig riktigt aktuellt. Alcaraz hade behövt sänka sin nivå rejält för att förlora. Något han inte gjorde och det blev lite som jag trodde på förhand. Alcaraz hade en ganska bra dag i sig. Verkligen inte perfekt. Men ganska bra. Och då blir Medvedev lite för långt ifrån. Om man jämför med Medvedevs kvartsfinal mot Sinner så var hans insats igår riktigt bra också, men han fick inte den hjälp från motståndaren som han behövde. Då gick det bara inte. Medvedev behöver mycket hjälp för att kunna gå hela vägen i en slam. Antingen av lottningen eller motståndarna. Helst båda skulle jag säga. Jag tycker man måste se det som det är. Med den hårdnade konkurrensen är en semifinal i en slam en riktigt bra insats av Medvedev numera.

Musetti räckte inte till mot Djokovic

Den andra semifinalen, Djokovic-Musetti, var faktiskt också väldigt nära som jag trodde. Musetti var inte chanslös i spelet och fick under korta stunder lite grepp om Djokovic men återigen. Det var en match över fem set och det enda som kunnat sänka Djokovic hade varit om Musetti lyckats förlänga matchen på ett sätt att Djokovic hade hunnit skada sig eller klappa ihop fysiskt. När Djokovic vände det andra setet så var det dock klappat och klart. Musetti hade så långt gjort precis det han kunnat och kanske lite till. Ändå fick han inte med sig något set vilket kanske kändes lite jobbigt, kan man gissa.

Odramatiska semifinaler men jag tackar och tar emot. För vi blir belönade med en riktig superfinal imorgon och som sagt, den ska vi försnacka riktigt rejält, antingen senare idag eller imorgon.

Dubbelfinal idag lördag

Till dess. Dubbelfinal idag. Purcell/Thompson mot Heliovaara/Patten. Inte precis några vana finalister och det säger en del om hur nivån på dubbeln fortsätter gå rakt ner i källaren. Det har verkligen blivit ännu sämre senaste halvåret från att innan det ha varit riktigt dåligt. Purcell och Thompson är ju singelspelare men har alltid spelat dubbel också och nu är de här framme i en final på absolut högsta nivå. Dessutom favorit i dagens final. Som sagt, det är inte bröderna Bryan-nivå på dubbeln numera riktigt. Och Sock kanske skruvar lite på sig när han sitter där med sin pickleball-racket. När Purcell/Thompson är favorit i en Wimbledonfinal, då var det definitivt bättre förr.

För motståndet är ju inte så skrämmande heller.

Heliovaara blev dumpad av Glasspool, det var väl under förra säsongen och det var väldigt enkelt att förstå. Han har ofta haft problem med serven, Heliovaara och han är inte en spelare för toppen helt enkelt vilket nog Glasspool vill vara. Här tillsammans med Patten, Heliovaara och så här dags för ett år sen, då var Patten inte ens inne på atp-touren. Är han väl knappt fortfarande utan han spelar en del challenger. Fram till nu då. Det rasslar in en del poäng på den här matchen.

Bara Purcell som vunnit en slam av de där tre. Kan bli både hemmaseger och nordisk seger alltså. Matchen startar direkt efter damfinalen. Damfinal och sen prisutdelning och lite sånt, det blir väl runt 18 kanske som starttid för dubbeln.