Foto: AFP

Laver Cup – Mer wrestling än Ryder Cup

Då var det slut. Det blev Europa som fick hissa den smått larvigt stora pokalen som vinnare av Laver Cup 2024. Och jag tycker att själva prisutdelningen sammanfattade Laver Cup som event så otroligt bra på bara någon minut.

Han är sannerligen en kämpe, Rod Laver. 86 år gammal är han numera, men ändå var han på plats i Berlin för att studera det event som han namngivit. Varför det blev hans namn, det vet man inte, men så blev det i alla fall. Känns lite konserverad på något vis, Laver. Han må vara gammal, men det känns inte som att han åldrats särskilt de senaste åren. Det är väl bra att spela tennis kanske. Då åldras man inte, så klart.

Prisutdelningen gick sådär

Men i alla fall. Det var ju inte så synkat när han skulle dela ut pokalen direkt, Laver. Först försökte han få Björn Borg att bara ta den. Sen skulle Borg ha Laver till att ge honom den. Och några kaosartade sekunder senare hade Alexander Zverev helt enkelt tagit pokalen, slussat den vidare till Carlos Alcaraz, av någon anledning. Stefanos Tsitsipas kastade sig fram framför pokalen och började stirra rakt in i tv-kameran med ett leende som…ja, jag tror nog ingen hade kallat det naturligt. Och som grädde på tårtan var sen självaste Laver med och hissade pokalen, tillsammans med Alcaraz. Under några sekunder försökte spelarna studsa av glädje innan de liksom bara tröttnade på att spela teater och slutade jubla.

Man får absolut tycka om Laver Cup. Jag tycker det finns flera fina delar. Som att man som publik får se många stjärnor på ett ställe under en koncentrerad period av tid. Som att spelarna är rätt avslappnade och att man får se dem på ett annat sätt än annars. Men som tävling, som match, jag kan bara säga som det är. För mig är Laver Cup helt värdelös ur det perspektivet.

Hokus pokus överallt

Ta bara hur lagen ställdes upp och i synnerhet europalaget. Ingen kan väl någonsin påstå att lagets ställts upp och matchats för att ge bästa möjligheter att vinna matchen? Inte en möjlighet i hela världen. Casper Ruud spelade två av dubbelmatcherna. Snälla nån. Det är också rätt mycket hokus pokus kring hur lagen faktiskt ställs upp. Det finns ett helt gäng regler för hur lagen ska matchas, men det finns inte så mycket förklaringar kring hur det funkar i praktiken. Exempelvis, när man skulle placera ut spelarna här till den sista dagen. Vad händer om kaptenerna skulle ställa upp sitt lag så att två spelare som redan mötts tidigare under matchen ställs mot varandra? Gör man bara om då? Det lät ju sannerligen ha hänt. Om det nu inte är så att det faktiskt inte finns någon direkt uppställning. Utan att spelarna mer eller mindre placeras ut för att göra det så underhållande som möjligt.

Snarare wrestling än Ryder Cup

Och där kommer man väl till mitt slutbetyg. Det är lite teater, lite wrestling om man så vill. Jag tycker wrestling är den bästa beskrivningen. Ni vet, den här amerikanska företeelsen där olika mer eller mindre konstiga figurer fribrottas mot varandra, där i stort sett allt är tillåtet, men allt är uppgjort på förhand. Ett skådespel helt enkelt. Som drar fulla läktare. Jag älskade det själv när jag var liten. Kanske skulle älska det idag också, vem vet, men det har slutat sändas på svensk tv så det är väl en av de sporter jag inte följer kanske. Men där kommer man väl till det. Jag tycker absolut man får tycka om Laver Cup. Jag har inte problem med Laver Cup. Men det är wrestling. Det är definitivt inte en riktig match mellan två lag som brinner för att vinna.

Varför är det då så?

Enkelt skulle jag säga. Det finns ingen rivalitet. Jag menar, Europa är ju rival med sig själv i vanliga fall. I princip alla bra spelare kommer från Europa, och det finns liksom ingen riktig känslan av att europeerna skulle gadda ihop sig mot några andra världsdelar ute på touren. Snarare tvärtom skulle jag säga. Europeerna är ju rivaler med varandra medan man nog bryr sig lite mindre om amerikanerna och sydamerikanerna.

Ingen rivalitet, och därmed ingen prestige.

Plus att det i grund och botten är alldeles för ojämnt. Europeerna var riktigt risiga i helgen, ändå vann de till slut efter att de orkat göra sitt bästa lite grann på slutet.

Och inte minst skulle jag säga. Övriga världen, på tal om samhörighet. Jag tror inte att Frances Tiafoe käkar så många luncher tillsammans med Alejandro Tabilo under tävlingsveckorna. Det finns liksom noll och intet när det gäller samhörighet i det hela. Vilket man så klart kan förstå. Om nu europeerna i normala fall är rivaler med varandra, amerikanerna och sydamerikanerna, de bryr sig nog knappt om varandra överhuvudtaget. De spelar inte ens samma turneringar.

Man försöker ju härma Ryder Cup. Det är ju sannerligen ställt utom inte bara rimligt tvivel, utan allt tvivel.

Varför gjorde man då inte likadant?

Man borde kopierat Ryder Cup rakt av

Varför kör man inte en match mellan Europa och USA istället? Jag menar, helt ärligt. USA hade ställt ett klart bättre lag på benen än det världslag som nu var på plats. Thanasu Kokkinakis var inget bra, Tabilo och Francisco Cerundolo är inga bra inomhusspelare överhuvudtaget. Nu var ju Tommy Paul tyvärr skadad, men man hade kunnat peta in Sebastian Korda och Brandon Nakashima exempelvis. Eller luftat Reilly Opelka för den delen. Jag tror det hade blivit helt andra bullar, och funnits en helt annan realistisk chans till en rivalitet. Europeerna hade inte haft någon lust att förlora mot USA. Det hade blivit för tydligt på något sätt. Att däremot förlora mot övriga världen. Övriga världen, vad är det för något liksom? Ingen bryr sig om det. Ett annat bra alternativ hade varit att köra Europa mot Nordamerika om man ville få in lite mer spets i det svagare laget. Felix Auger-Aliassime och Denis Shapovalov hade då exempelvis kunnat petas in i uppställningen.

Nu går det så klart inte att göra om det här. Nu sitter man med det man sitter och intresset är bra. Det var jättemycket publik i en extremt cool arena i Berlin nu i helgen. Så man behöver ju egentligen inte göra om något men fortfarande. Jag vidhåller. Man gjorde fel. För man kommer aldrig få någon prestige i den här matchen. Det kommer alltid vara wrestling.

Vill du diskutera det här, eller något annat som har med tennis att göra? Gå gärna med i vår facebookgrupp som handlar om just allt som har med tennis att göra. Den heter just det, kort och gott, Tennisen.