Rafael Nadal får äntligen möta Borg. Om än Leo, tyvärr inte Björn. Foto: Emmanuel Dunand/AFP.

Nadal mot Borg i Båstad

En av de matcher som många tennisfans drömt om i många år blir de närmaste dagarna av i Båstad. Den omöjliga matchen mellan tidernas två främsta grusspelare, Nadal och Borg. Och jodå, Rafael Nadal är en av deltagarna i matchen. Det är bara den lilla detaljen att den andra spelaren i matchen inte är Björn Borg utan Leo Borg, Björns son. Men fortfarande, Nadal mot Borg, den matchen trodde man definitivt aldrig skulle bli av.

Detta blev i alla fall utfallet när ATP-turneringen i Båstad nu lottats.

Bra lottning för Rafael Nadal i Båstad

Nadal, som är oseedad i turneringen, placerades in på en ganska enkel del av lottningen med Mariano Navone och Cam Norrie som seedade spelare. Men framför allt, han placerade in precis bredvid Borg, en av två svenskar som fått wildcard till turneringen.

Borg är faktiskt, i en tid då svensk tennis är fullständigt nere på botten, landets näst bästa spelare så det är inte bara namnet som gett honom ett wildcard denna gång, något som tidigare kanske ofta varit fallet när han fått spela de svenska turneringarna på ATP-touren. Borg är just nu rankad på plats 467 i världen. En ranking som indikerar att han är mil ifrån ATP-touren och inte ens är i närheten av den professionella undertouren, challengertouren. Han spelar istället på den, om man är positiv, halvprofessionella futuretouren där det är i stort sett omöjligt att få sitt tennisspelande att gå ihop ekonomiskt. Borg är tillsammans med Elias Ymer de enda svenskarna som är rankade bland de 500 bästa i världen.

Borg och Nadal känner varandra sen tidigare

Lustigt nog har Borg tidigare, för ett par år sen, faktiskt bott och tränat på Nadals tennisskola på Mallorca i Spanien. Så en viss kontakt mellan dem finns sedan tidigare och de tränade också ett pass med varandra inför den här turneringen i Båstad. Att de någon gång skulle mötas i en match på ATP-touren kunde nog åtminstone inte Nadal tänka sig fram till nu då. Borg har aldrig haft någon direkt potential att nå ATP-touren, och att Nadal spelar den här typen av små turneringar på ATP-touren är något nytt. Anledningen till att han är här i Båstad är att han förbereder sig för OS i Paris där underlaget, precis som i Båstad, kommer vara grus. Det här var den enda tillgängliga veckan att spela för Nadals del och valet förr på Båstad istället för den större turneringen i Hamburg.

Nadal mot Borg spelas måndag eller tisdag

Vi kommer så klart uppdatera när matchen spelas här på TVmatchen men matchen mellan Nadal och Borg kommer spelas antingen under måndagen eller tisdagen. Om vädret tillåter ska sägas. Det väntas helt otroligt dåligt väder i Båstad, precis som i stora delar av Sverige, de närmaste dagarna.

Vad säger då oddsen inför matchen?

Nadal står i 1,01 i odds

Bethards odds på Nadal ligger på ganska så låga 1,01. Borgs enda chans i matchen är faktiskt att Nadal skadar sig. Även om man också kanske ska säga att även en skadad Nadal hade varit storfavorit mot Borg.