Blir det till slut Rafael Nadal som tar hem titeln i Båstad? Enligt oddsen blir det just så.

Nadal plötsligt storfavorit till att vinna i Båstad

När turneringen började i Båstad tidigare i veckan kände i alla fall jag att Rafael Nadal var på plats för att få en, kanske ett par matchers träning inför Wimbledon. Både Casper Ruud och Andrey Rublev fanns med i startfältet och min känsla var att Nadal inte skulle ha någon realistisk chans mot någon av dem.

Rublev och Ruud är borta

Rublev hann knappt komma till Båstad innan han var på väg hem igen, och även om Ruud fortfarande är kvar, han spelar ju dubbel med Nadal, han försvann ju också direkt ur singeln.

Och plötsligt så var det bara Nadal kvar, i stort sett.

När jag nu under fredagsmorgonen tittar på Bethards odds gällande vem som ska vinna turneringen i Båstad, han är liksom ingen liten favorit, Nadal. Han är jättefavorit.

Det är inte Carlos Alcaraz och Jannik Sinner som är emot direkt. Det är bara tur i princip att Nadal är kvar. Annars hade det här varit det dammigaste kvartsfinalfältet i Båstad på länge, trots att det såg så bra ut inför den här upplagan. Men Sinner hoppade av och som tidigare nämnt, Rublev och Ruud floppade. Kvar blir Nadal och ett gäng breddspelare.

Kan Navone hota Nadal idag?

I dagens kvartsfinal ställs Nadal mot Mariano Navone. Navone som jag skulle säga är den näst bästa spelaren som är kvar i fältet. Så Nadal får kanske ett test idag. Eller ja, ska han få något test i helgen, då är det kanske idag. Samtidigt som man ska veta att Navone i grund och botten är högst medelmåttig. Han har ramlat upp från challengertouren i brist på konkurrens och fått en skyhög ranking. Men att han ska kunna stå emot Nadal ens i det skick Nadal är nu för tiden, inte troligt.

På Nadals halva finns också Thiago Monteiro och Duje Ajdukovic. Monteiro har verkligen blivit bättre på karriärens höst och han har ett tryck i sin forehand. Kanske att han skulle kunna göra något mot Nadal även om det är lite samma sak där som med Navone. Man ska veta vilken nivå de normalt håller till på. Det är inte Nadalnivå direkt. Det här är spelare som Nadal knappt hade släppt gem till på grus under sin storhetstid.

Spelarna på den andra halvan räcker inte till

Roberto Carballes Baena-Thiago Tirante och Nuno Borges-Timofey Skatov är kvartsfinalerna på den andra halvan. Det är bra challengernivå på de matcherna, men det är usel ATP-nivå. Vi får väl se hur många åskådare som dyker upp för de matcherna. Och det finns ingen av de spelarna som ens skulle kunna hota Nadal i en final.

Så ja, en rackarns konstig utveckling i Båstad, men visst vore det fantastiskt kul om Nadal kunde få med sig en titel? Senast det skedde var för drygt två år sen. Då var det inte vilken turnering som helst dock. Hans senaste titel kom nämligen i Franska öppna 2022. När han bedövade foten och bara körde, ni vet.