Hur bra är han just nu, Rafael Nadal? Igår fick vi ett svar på den frågan.

Nu vet vi hur bra Nadal är

Det är sällan man får svar inom idrottsvärlden. Det tjatas alltid om att ”snart får vi svar” på det och det men de där svaren, de kommer ju liksom aldrig. Man får nån slags indikationer, som senare oftast visar sig att de inte betydde någonting överhuvudtaget.

Men igår i Båstad tycker jag faktiskt vi fick ett svar.

Nu vet vi hur bra Rafael Nadal är. I alla fall just precis nu.

Nadal nu mer matchtränad än Djokovic

För nu har han varit igång och tränat ganska länge. Han har varit så skadefri som han nog kan vara numera. Och han börjar också få lite matchträning. Lite komiskt egentligen. Rafael Nadal är nog just nu mer matchtränad än vad Novak Djokovic är. Säger kanske en del om hur mycket Djokovic spelar numera.

Det krävs motstånd också för att kunna få svar. Motstånd som håller en specifik nivå. Som helst inte är alldeles långt ifrån nivån på den spelare man vill ställa diagnos på, så att säga.

Nadal mötte igår Mariano Navone i Båstad. I fyra timmar spelade de. Nadals näst längsta tresetare någonsin. Hur sjukt är inte det att han på ålderns höst måste spela sin näst längsta tresetare någonsin. Den längsta, den var självklart mot Djokovic. Någon av alla de där kraftmätningarna för typ 15 år sen.

Navone närmar sig 30 i världen enligt ranking. Riktigt så bra är han inte skulle jag säga. Han har samlat en del riktigt enkla gruspoäng, framför allt hemma i Sydamerika. Sen ska det samtidigt sägas att han är en av de mest utpräglade grusspelarna som finns på atp-touren just nu. Kanske den mest grusspecialiserade faktiskt. Lite sämre än sin ranking rent allmänt, men på grus så klart kanske lite bättre då. Navone är någonstans runt eller just utanför topp-30 i världen på grus skulle jag säga.

Nadal är just nu typ 25:a i världen

Matchen igår var sannerligen jämn. Nadal sa till och med själv att han slarvade lite grann och gick ut och in ur koncentrationen. Trodde man någonsin man skulle få höra det från Nadal verkligen? Men överlag, jag tycker han var den något bättre spelaren, och jag tror också att det är ungefär så här bra Nadal är just precis nu. Så, med andra ord, Nadal är mellan 20 och 30 i världen just nu. På grus ska sägas. Jag tror egentligen att han, här på ålderns höst, kanske skulle ha högre kapacitet på snabbare underlag men nu spelas OS på grus och då har hans självklara fokus hamnat på grus. Han finns dock med i listan inför US Open ska sägas, även om det inte betyder någonting alls. Spelarna måste i princip anmäla sig till de stora turneringarna för att senare i så fall dra sig ur om man vill det. Annars kan de hamna i problem hos atp. Ett något knepigt system, minst sagt. Men vi kan ju hoppas. Om han håller sig pigg och fräsch under OS kanske det blir en USA-sväng med lite spel på hardcourt och självklart, om vi säger att han är runt 25 i världen nu. Han kan ju förbättra sig. Får han fortsätta vara fräsch i kroppen så, han kan ju det där med att vrida ut allt han har ur sig själv. Man vet aldrig.

Orkar han idag då?

Behagligt semifinalmotstånd för Nadal

Han har fått det väldigt väl förspänt i alla fall då han slapp Thiago Monteiro som hade varit en mer krävande motståndare. Istället får han idag Duje Ajdukovic som inte är lika fysiskt krävande att spela mot. Om Nadal är smart så försöker han få ner längden på duellerna idag, något Ajdukovic nog inte har något emot, och jag tror Nadal kommer vara bättre i det spelet. Men vi vet ju. Vi vet att det här är en situation som Nadal oftast inte klarat under karriären. Att spela en superkrävande match ena dagen och sen vara helt redo redan nästa dag. Idag dessutom ganska tidigt under dagen. Som sagt, vi får se, men det som talar för att han klarar det är att han verkar trivas rackarns bra i Båstad, Nadal. Spelarna har ju en tendens att alltid vara inställsamma mot spelplatsen de är på men jag har ju bevakat Nadal i några år så att säga, och jag tycker hans kärlek till Båstad känns genuin. Han verkar trivas sjukt bra. Och varför skulle han inte det. Nadal är väl inte den som gillar att vara bevakad dygnet runt sådär riktigt. Att då få komma till Sverige och ta del av vår sköt ditt och skit i andra-mentalitet, varför skulle han inte trivas som fisken i vattnet här liksom? Särskilt som vi ju, även om vi kanske alltid håller oss lite på vår kant. Vi är ju faktiskt väldigt trevliga också. Lagom mängd kärlek för Nadals del helt enkelt skulle jag säga.

Vill du veta när Nadal spelar idag? Alla matchtider för atp-touren finns i matchlistan på startsidan här på TVmatchen, många med försnack dessutom.

Den som tror att han också spelar semifinalen i dubbel ikväll kan räcka upp en hand?

Jag tänkte väl det.