Foto: AFP

Sinner borde stängas av – Men är självklart inte dopad

Ibland läser man saker som man liksom inte tror på. Eller så här. Man har ju blivit rätt luttrad genom åren när det kommer till rubriker. Man börjar läsa en rubrik där det låter som att det hänt något helt sjukt, omvälvande, men innerst inne vet man att nja, det är nog inte mycket det där.

Ungefär så kände jag när inläggen om Jannik Sinners dopingbrott började hagla i vår facebookgrupp Tennisen för en timme sen någonting. En massa delade artiklar, alla på engelska, om att Sinner testat positivt för klostebol, den där anabola steroiden som inte riktigt verkar användas för att dopa sig, men ändå är just doping. Samma substans som Therese Johaug åkte dit för. Hennes förklaring för att hon behandlat ett munsår. Högst trovärdigt skulle jag säga, men hon åkte dit stenhårt ändå och stängdes av, det var väl två år det blev. Sen kom hon tillbaka och var fullständigt överlägsen igen. Vilket hon ska göra nu i vinter igen. Inte efter avstängning. Men det ska bli kul att se, inte om hon är överlägsen, utan hur överlägsen hon är. Jag tror…väldigt överlägsen.

I alla fall. Johaugs förklaring tycker jag var rimlig.

Förklaringen inte otrolig – Men ganska långsökt

Sinners förklaring. Jag skrev nyss i ovan nämnda facebookgrupp att förklaringen var som hämtad ut Kalle Anka. Att han skulle fått i sig preparatet genom att hans massör använt en salva för en sårskada på ett av sina fingrar. Jag var kanske lite orättvis. Det är ingen Kalle Anka-förklaring. Men det är väl en sjukt jäkla långsökt förklaring, och mest av allt, en förklaring som öppnar för att vem som helst som åkt dit för doping kan bli frikänd, bara man har en förklaring som inte är helt omöjlig. För visst, det kanske inte är totalt omöjligt, men hur bevisar man att det var just så här som Sinner fick i sig preparatet? I min värld borde bevisbördan ligga lite på idrottsmannen i det här fallet. Man har ett förbjudet praparat i kroppen. Det är upp till en själv att bortom rimlig tvivel förklara hur det kan ha hänt. Det här känns ju inte direkt bortom rimligt tvivel om man säger så.

Samtidigt som, det är klart att Sinner inte är dopad. Av typ alla anledningar i hela världen. Dels så är det ett preparat som i allmänhet inte används om man skulle vilja dopa sig. Dels så, spelarna testas hundra gånger per år. Det vore ju inte så smart att börja knapra i sig en hederlig gammal anabol steroid. Det är ett väldigt dåligt brott liksom. Sinner är en helyllekille. Han känns inte direkt dopingkompatibel. Och sen så, det räcker väl med att titta på honom. Tycker ni han ser ut som någon som går på steroider? Snälla nån. Han har knappt en muskel på kroppen.

Sinner är självklart inte dopad. Men helt ärligt tycker jag att han borde stängas av ändå.

Inte för själva brottet. Det här är så klart bara en riktigt oturlig händelse.

Inte heller beroende på tidigare domar. Inom tennisen kommer man så klart att tänka på framför allt Mikael Ymer men också Jenson Brooksby som stängdes av för att de missat dopingstest. Stenhårda avstängningar för båda två, trots att de alltså inte ens testat positivt.

Hur blir det nu om någon verkligen dopar dig?

Nej, det som gör att jag tycker att Sinner borde blivit avstängd är att nu när han inte blir det, då signalerar man att det nästan inte går att bli avstängd, bara man presenterar en förklaring som inte är helt omöjlig. Sinner har säkert, med hjälp av sin massör, presenterat att massören köpt in den här salvan till sig själv, troligen i närtid till när Sinner testade positivt i mars, och det blir därmed så klart inte helt omöjligt att det kan vara så. Särskilt som man väl kan gissa att Sinners halter av preparatet var rätt små. Något som väl kanske kan diskuteras rent allmänt. Om halterna av något är så låga att det knappast kan ha hjälpt överhuvudtaget, borde man då nöja sig med något slags påpekande och en varning, jag vet inte, jag är för dåligt insatt. Men fortfarande. Säg att någon är dopad, och åker dit. Nästa steg är väl att man då säger att någon lagt det i ens glas någonstans. Hur ska någon kunna peka på att det är omöjligt? På samma sätt som man nöjer sig med att Sinners förklaring inte är omöjlig?

Sen kommer vi avslutningsvis till det allra sjukaste i allt detta.

Straffet – Två veckors retroaktiv avstängning

Sinner straffas faktiskt för förseelsen. Han blir ifråntagen prispengar och poäng från mastersturneringen i Indian Wells. Den turnering där han åkte dit, så att säga. Därmed så erkänner man att han begått ett dopningsbrott, men man får väl säga att han måste ha fått tidernas lindrigaste straff. Typ två veckors avstängning, retroaktivt. Det tycker jag är riktigt sjukt. Om man nu ville rädda honom skulle man givetvis inte gett honom något straff alls utan helt enkelt friat. Nu straffar man honom, men på en nivå där det bara blir pinsamt.

Jag har följt topptennisen dagligen i mer än 20 år. Jag ska inte kalla den för korrupt, det är fel ord. Men någonstans mellan kommunistisk och klubben för inbördes beundran, typ. Och där skillnaden mellan rätt och fel lätt handlar om vad man heter, eller hur vindarna blåser. ATP är en medlemsägd organisation. Typ som Coop i Sverige. Inte alla vet det, men det finns ingen som äger Coop. Det är de som har ett medlemskort som äger Coop tillsammans, typ. Sen finns det folk som är chefer och i praktiken styr, men det finns ingen som äger det. Så funkar ATP också. Ingen äger det, men det finns chefer som styr. nu ska vi inte klumpa ihop Coop med någonting här. Det styrs säkert jättebra. Men ATP styrs däremot på ett sätt där de som styr är väldigt beroende av spelarnas gillande. Om spelarna, och i synnerhet de bra spelarna, inte gillar det de som styr gör, då blir det svårt för dem att få köra vidare med sina jobb. Och det där är så klart inte sunt, att cheferna så att säga styrs av personalen.

Det var tennisens dopningsorganisation som höll i det här. Inom familjen alltså, och även om det väl är mer ITF, det internationella tennisförbundet, än ATP som beslutar i såna här frågor, det är fortfarande lite sådär. Det finns en rädsla för spelarna, och så det där, jag ska väl inte kalla det kommunistiskt, det har ju ingen trevlig klang precis, men det där när organisationer blir lite för slutna och försöker skydda sig själva på lite fel sätt. Det skulle så klart vara en fullständig katastrof för tennisen om världsettan blev avstängd för doping. Och man gjorde nog här helt enkelt precis allt man kunde för att göra så det inte skulle bli så.

Mikael Ymer kan inte vara glad

För helt ärligt. Mikael Ymer trillade dit på 1,5 år för att inte ha varit dopad, men för att ha missat några dopingtest. Helt rätt tycker jag. Är man så slarvig så måste man statuera exempel, annars börjar folk skita i dopingtesterna.

Men om man blir avstängd för att missa dopingtester. Då måste man också bli avstängd för det här, att ha fått i sig ett preparat som man inte ska ha i sig. Sen kan längden på avstängningen så klart diskuteras, men jag tycker det hade varit väldigt rimligt att stänga av Sinner resten av säsongen. Om inte annat för att säkerställa så man inte hamnar i några problem längre fram med spelare som åker dit för närliggande grejer, men i själva verket kanske faktiskt dopat sig.

Slutet gott, allting gott tänker man nog inom tennisens stora organisationer och lite så är det väl också. Det här kommer blåsa över och inte bli någon jättegrej. Så man lyckas ju. Sen hur fräscht det egentligen är, det kan man väl diskutera. Rent spel känns det i alla fall inte som. Inte för mig. För om Sinner varit rankad runt 50 i världen som Ymer var när han åkte dit, helt ärligt, då hade det inte blivit två veckors avstängning för Sinners del. Då hade det blivit ett halvår, år, eller till och med två år för en sådan här grej.

Hur ont hade Sinner egentligen i halsen under OS?

En sista sak också. Jag tyckte hela vägen att det var väldigt märkligt att Sinner så lättvindigt missade OS, och sen var tillbaka bara några dagar senare i Montreal. Att man skulle missa en så stor händelse på grund av en liten halsinfektion, som Sinner hänvisade till. Det lät riktigt konstigt då, och såhär i efterhand, det är ju helt omöjligt att inte vara lite konspiratorisk. Jag menar, doping och OS. Det går inte direkt ihop. Och eftersom det här hände i våras så visste alla inblandade om det. Jag tror inte det är helt omöjligt att Sinner faktiskt inte tilläts delta i OS, men att man, återigen, valde det man tyckte var en lite smidigare väg, att han fick säga att han var sjuk. Behöver definitivt inte ha varit så, men det kan ha varit så.