Foto: AFP

Sinner nu med dubbelt så många poäng som Djokovic

Ny ranking inom tennisen, precis som varje måndag, i stort sett. Under de pågående stora turneringarna kommer det ingen ny ranking men alltid annars.

Vi tar oss en titt. Vad har hänt sen senast?

Foto: ATP

Djokovic ras har väl börjat lite grann men det är nog ungefär en procents chans att han bryr sig. Han har gett upp rankingen och jag får väl ärligt säga att jag tror att hans motivation från nu är ganska begränsad rent allmänt. Jag tror han känner sig ganska färdig. Det tål att noteras dock. Om han inte spelar en hel del under resten av året kommer han inte vara kvar på topp-10 och inte nå slutspelet. Han är just nu nia på årsrankingen, 45 poäng bakom de Minaur som har den sista slutspelsplatsen i nuläget. Ett litet hopp bakom dem på årsrankingen ska sägas och ganska jämnt uppåt så spelar han bara så kommer han nå slutspelet, Djokovic. Och då också klamra sig fast på topp-10 förstås.

Sinner nu en riktigt stark världsetta

I övrigt så, ja, Sinner har enormt många poäng nu. Det går att ha fler poäng, men rent poängmässigt är han nu en väldigt stark världsetta. Det vanliga är att ettan har färre poäng än sådär. Och han skulle också kunna fylla på lite under slutet av året skulle jag säga. Han åkte tidigt i Shanghai och Paris förra året exempelvis, även om han i övrigt hade en fin höst. Det troliga är kanske att han slutar året på ungefär sådär många poäng och givetvis, han är redan i praktiken klar som världsetta vid årets slut.

Hur är det, ska elefanten i rummet bara stå där eller ska vi åtminstone notera att den står där?

Japp, Zverev är ny världstvåa. Alcaraz kan nog plocka honom innan årets slut men Zverev kommer vara topp-3 när allt är klart i slutet av året. Obehagligt.

Foto: ATP

Kolumnerna förresten. De röda och gröna siffrorna långt till vänster är hur spelarna rört sig i ranking jämfört med förra uppdateringen. Fritz fem platser upp alltså. Till höger om namnen är hur gamla de är, till höger om det antalet poäng de har, till höger om det hur deras poäng förändrades under US Open, och längst till höger hur många turneringar som deras ranking består av. Rublev har alltså petat in flest turneringar på topp-10.

Fritz klättrar – Men inte personligt rekord

Fritz upp till plats sju. Personligt rekord kan man kanske tro men icke. Han var femma precis i början av förra året.

Den som kan få det tufft att hålla sin placering under slutet av året är Hurkacz som är en bit utanför topp-10 på årsrankingen. Skulle väl kanske inte kännas helt orimligt om han åkte ut från topp-10 kanske.

Foto: ATP

De Minaur och Tsitsipas de som skuggar topp-10. Med ett gäng rätt bra spelare där bakom får man säga. Jag tycker att spelarna på topp-20 positionerat sig ganska korrekt den här veckan. De som verkligen är nära topp-10 spelmässigt är också de som ligger nära på rankingen.

Draper upp på topp-20 för första gången.

Foto: ATP

Det är väl ungefär här som ranking börjar kännas lite lynnig. Bublik, Jarry, och Borges. De är ju inga topp-30-spelare riktigt.

Foto: ATP

Nakashima upp till topp-40 för första gången. Äntligen får man väl säga. Han har mer klättring i sig, inget snack om den saken. Lehecka, Machac, och Arnaldi känns också som spelare som borde kunna ta sig in på topp-30 inom en inte alltför avlägsen framtid.

Foto: ATP

Så avslutar vi topp-50 med ett gäng spelare där vissa är på väg helt åt olika håll. Mannarino kommer ju inte riktigt hålla sig på topp-50, eller topp-100 för den delen så länge till. Medan Berrettini så klart kommer superklättra om han skulle kunna spela under hösten.

Darderi och Martinez nära topp-40. Lite märkligt kanske.