Foto: AFP

Spökbreak i Shanghai – Dags att ta bort domarna

Bland det finaste med tennisen, som jag följt på nära håll i mer än 20 år, har alltid varit att man gått före.

Exempelvis, man får tycka precis vad man vill om VAR, hur illa man vill om det. Jag gillar det, även om jag inte tycker det är perfekt. Eftersom det fortfarande är väldigt ungt, valpigt. VAR är som tennisens Hawkeye för för 10 år sen. En dåligt automatiserad produkt som är långsam. Det man med rätt stor säkerhet kan säga är dock att VAR nog inte ens hade funnits om det inte vore för tennisens Hawkeye. Den version av VAR som används idag tillhandahåll väl till och med av bolaget Hawk-Eye, alltså samma folk som började inom tennisen, och nu försöker få till det inom fotbollen. Och säg så här. Har man lyckats få till automatisk övervakning av linjerna i tennis, i realtid, så lär man ju få till det kanske mest störande inom fotbollen, automatisk övervakning av offsiden. Även om den är aningen mer komplex, så klart.

Snart försvinner tennisens linjedomare

Detta har gjort att tennisens linjedomare snart försvinner. I stort sett i alla fall. Det är väl 2026 som det helt förväntas saknas linjedomare på ATP-touren. En helt fantastisk utveckling tycker jag. Jag älskar digitalisering och jag älskar när vi människor kan erkänna att vi på vissa områden bara inte räcker till. Som att avgöra om en boll som kommer i 200 kmh studsar på en linje eller en millimeter utanför en linje. Det klarar förresten inte Hawkeye heller, visste ni det? Hawkeye har en felmarginal på ett par millimeter. Men Hawkeyes bästa gissning är alltid bättre än det mänskliga ögats bästa gissning. Det finns ju faktiskt ännu bättre teknik än Hawkeye idag inom tennisen. Det heter väl Real Bounce, systemet som använder den faktiska studsen med hjälp av höghastighetskameror istället för en samlad bedömning av flera olika mindre precisa kameror, som Hawkeye. Men det där andra systemet är inte riktigt lika långt fram gällande automatiseringen, om än mer precist. Att ha ett exakt nedslag, även där kan det väl kanske finnas någon millimeters felmarginal i och för sig. Särskilt som en tennisboll är ganska fluffig.

Min specialitet. Att börjar prata om helt andra saker än det jag ska prata om.

I mastersturneringen i Shanghai har man i år linjedomare. Vilket jag skulle säga är helt otroligt. Tekniken finns, Hawkeye finns på alla banor, men vissa turneringar väljer ändå att bara köra den gamla version där spelarna kan utmana linjedomares domslut. Ofta handlar det om att man vill att linjedomarna ska synas på grund av klädsponsorer. Ibland kanske också en ovilja att komma in i nutiden. Vad som är kinesernas orsak den här veckan kan jag inte svara på. De är väl i allmänhet inte teknikfientliga direkt, så det lär vara något annat.

Felklick avgjorde match på ATP-touren

Många av er har kanske sett det. Det var en diskussion kring det igår i vår härliga Facebookgrupp Tennisen. Om hur en huvuddomare i Shanghai, Carlos Bernardes, som förresten ska gå i pension vid årets slut, lyckades med konststycket att bokföra poängen felaktigt i gårdagens match mellan Stan Wawrinka och Flavio Cobolli.

Snabbt sammanfattat kan man beskriva det som att i det andra gemet i avgörande set så vann Wawrinka den första omgången i egen serve. Bernardes ropade upp 15-0. Han blev dock i samband med det störd. Cobolli bad honom att berätta för någon att han behövde sportdryck, eller liknande. Vilket medförde att Bernardes troligen inte knappade in 15-0 i sin lilla surfplatta där domarna bokför resultatet. När Cobolli sen vann gemets andra poäng ropade Bernardes upp 0-30. Han måste alltså ha bokfört den första poängen åt fel håll. Detta ledde till att Cobolli bröt Wawrinkas serve, matchens enda break dessutom, så att säga att det här felet var matchavgörande är väl ingen överdrift direkt.

Cobolli märkte nog – Men ingen gjorde något

Alla måste få göra fel. Sen kan jag personligen tycka att det här är ett fel som inte ska kunna hända. Det är liksom mer än en person som är inblandad i en match på ATP-touren. Någon sitter och sköter Hawkeye. Någon sitter och sköter grafiken, någon gör det, och det, och det. Alla såg så klart det här, och någon borde slagit larm direkt så att det här kunde korrigerats. Sen måste man väl också säga det. Att inte Wawrinka, och hans tränare, Magnus Norman, och andra personer runt honom. Att de inte hade fokus nog för att upptäcka det här. Det är verkligen helt otroligt. Wawrinka själv så klart. Jag vet inte om det tyder på att fantastiskt fokus eller en flummighet att inte ha koll på vad det står i ett så viktigt gem, men märkligt är det. Sen kommer man väl till den som jag tror verkligen märkte det, men nog aktivt blundade för det. Cobolli så klart. Det finns inte en chans i världen att han inte märkte att något var fel, så det blir väl inget fair play-pris till honom 2024 kanske.

Så egentligen tycker jag inte det är domaren som ska hängas här. Det är snarare alla andra, helheten. Att en enda persons misstag kan få stå sig på det här sättet på en så hög nivå.

Det man däremot måste slå fast. Eller det jag tycker man måste slå fast.

Tennisens huvuddomare är betjänter

Det är att huvuddomarna i tennis inte längre har något att göra. Åtminstone inte om man använder systemet som man borde. Linjerna hanteras perfekt och i realtid av Hawkeye. Man har börjat föra in en nedräknande klocka mellan poängen som spelarna helst ska följa. Idag är det huvuddomaren som sätter igång denna klocka vilket gör det hela mycket godtyckligt men det som borde vara är givetvis att klockan borde börja ticka när föregående poäng är avslutad. Det är också huvuddomarens uppgift att varna spelare som skjuter bort bollen eller uppför sig allmänt dåligt.

Men, ingenting av det som huvuddomaren gör har något med själva spelet att göra längre.

Huvuddomaren är också lite av en betjänt till spelarna. Om spelarna behöver en handduk, då ber de huvuddomaren fixa det. Ni hör ju. Det är inte i så många sporter det är så. Huvuddomare i tennis har helt enkelt blivit något väldigt konstigt, och det här är inget nytt. Jag har tänkt det länge.

Tennisen har i många år gått före, och visat vägen för andra idrotter. Jag tycker att det är dags för tennisen att ta nästa steg och helt enkelt plocka bort huvuddomaren från banan. Låt istället en överdomare sitta i rummet som hanterar Hawkeye. Håll koll på alla skärmar. Kliv in om en spelare skulle missköta sig. Tänk Squid Game. Nu fick ni konstiga tankar i huvudet va? Jag menar så klart inte bokstavligt. Men jag menar att överdomaren lika gärna kan ropa ut i en högtalare om något behöver sägas. Vi behöver faktiskt inte ha en domare sittandes i en hög stol precis bredvid banan. Det känns bara helt otroligt omodernt, och den positionen har helt och hållet spelat ut sin roll. Och självklart. Det är ganska många huvuddomare som idag reser med touren för att döma matcherna. Inte särskilt modernt. Med ett annat system, som det jag beskrev ovan, skulle det räcka med en tiondel av domarna, och kvalitén och klimatet skulle bli bättre. Plus då att tennisen återigen skulle gå före.

För även om det kan låta som science fiction nu. Och inte kommer hända på många år. Men det kan väl inte finnas någon människa i hela världen som tror att det bästa och mest precisa sättet att döma en fotbollsmatch är att ha en människa som springer omkring på planen för att försöka se vad som händer? Sen kan man argumentera hur mycket som helst för att det ska vara så, men man kommer inte runt det faktum att det skulle vara mer precist att döma en match på precis alla andra sätt, utom just det man använder nu, att ha en människa på planen.