Foto: AFP

Svenskarna utslagna ur Stockholm Open

Stockholm Open hann knappt komma igång innan svenskarna var utslagna men hade någon förväntat sig något annat? Tveksamt. Det är svårt att hävda sig ens i de egna atp-turneringarna om man inte har några spelare.

Och det har ju inte Sverige. Några spelare alltså.

Elias Ymer kommer fortsätta vara Sverigeetta även nästa vecka. Trots att han troligen inte kommer rankas som en av de 300 bästa spelarna i världen. 300. Sverige har nu ingen spelare bland de 300 bästa i världen. Jag skriver det en gång till, 300. Trehundra.

Fullständigt svindlande.

Bakom Ymer så är det faktiskt den andra förloraren från igår kväll, Leo Borg, som är näst högst rankad. Han kommer nästa vecka troligen inte vara rankad bland de 600 bästa spelarna i världen. Och då ska man veta det. När man är nere på den rankingnivån, då kan man vara helt säker på att det finns många och åter många spelare som inte satsar särskilt på sin tennis men är bättre. Medan det är de som fortfarande inte gett upp som tävlar och skaffar sig poäng. Jag skulle säga att det är fullt möjligt att det finns 1000 spelare i världen som är bättre än Sverigetvåan Leo Borg.

Nu mindre än ett halvår till det att Sveriges enda riktiga professionella spelare Mikael Ymer kommer tillbaka från sin dopingsavstängning och då får vi den där lilla konstgjorda andningen igen men den här veckan måste vara den absoluta botten. Eller nästa vecka, rättare sagt. Jag har ju hållit på med tennis i drygt 20 år nu och jag tror faktiskt inte att vi någon gång varit utan spelare bland de 300 bästa.

Men med detta sagt, hur var då gårdagskvällen i Kungliga tennishallen?

Bra och dåligt av arrangören

Först av allt vill jag säga att jag tycker arrangören gör helt rätt som alltid placerar de båda svenskarna på tisdagskvällar numera. Det vet att publiken vet vad som gäller. För det är en lite annan publik som vill titta på svenskarna än som vill titta på tennisen, så att säga. Sen får man väl kanske ifrågasätta hur det kunde vara utsålt igår, för det var ju inte direkt fullsatt på läktarna. Kanske att man skulle fundera lite över strategin att ge bort en så stor del av biljetterna för att kunna säga att det är utsålt för att istället köra den lite mer öppna stilen och faktiskt försöka sälja biljetterna. Men vad vet jag, det där har man säkert koll på, kan man hoppas. Och det är klart att det låter bra. Resterande del av veckan är också utsåld. Vilket låter bra, men säg såhär. Jag är inte så säker på att läktarna kommer vara fullsatta annat än möjligen någon av dagarna på lördag samt under finalen på söndag.

När Elias Ymer mötte Nicolas Jarry så var det välbesatt på läktarna. Absolut inte fullsatt, men välbesatt. Och det ska där också sägas att det spelade ett svenskt dubbelpar på Bana 1 samtidigt som den här matchen vilket gjorde att en del var där och tittade istället. Vilket man kanske kan förstå. För någonstans, jag tycker det börjar märkas kring Elias Ymer att folk inte riktigt tar till sig honom. Det funkade länge medan han kändes lite på gång, fortfarande var ung och på väg uppåt och så vidare. Men numera, lite grann slår det kanske igenom att han inte är den mest älskvärda spelaren. Utan att han kanske egentligen gör sådär jättemycket fel. Visst, han är inte den mest naturliga i intervjuer, han har lite svårt att få med sig folk. Men just det här, det går ju liksom så dåligt, och det vill ju inte riktigt folk vara med på. Man vill ha någon att hoppas på, någon som rycker med en. Men med det sagt, jag tycker publiken hejade på ganska bra under matchen.

Så gott det gick, kanske man ska säga. För helt ärligt, det var en kvalitetsmässigt anskrämlig tennismatch.

Där jag tror att man lätt kan lura sig. Framför allt Ymer slog en hel del bra slag. Men antalet misstag. Grova misstag. Från båda håll men kanske mest Jarry, det var lite juniorvarning på spelet trots att det var två spelare som närmar sig 30 år fyllda på banan.

Jarry har knappt vunnit match sen i våras

Det var inte direkt svårt att se att Jarry saknar allt självförtroende i hela världen. Han har knappt vunnit match sen i våras. Något som inte alls är ovanligt för honom under karriären. Han är ingen naturlig talang den här Jarry utan han är en spelare som redan krämat ur allt och mycket mer ur sin karriär. Jag satt under matchen igår och tänkte att Jarry, han är egentligen bara lång. Det var så orättvist att jag inte ens borde skriva det. Men han är lång, det har gett honom förutsättningar att skaffa sig en bra serve. Och utanpå det har han försökt hitta ett spel i övrigt som fungerar. När han är i form så är han dessutom väldigt noggrann och ger inte bort så mycket. Men nu ur form, han gav bort den del så att säga. Oj oj oj vad han gav bort saker till Ymer under matchen.

Men Ymer var bara lite för dålig för att ta emot gåvorna. Och det är inget konstigt med det.

Jag skulle säga att Jarry igår spelare som en spelare som är runt 150 i världen någonting. Men det är ju fortfarande på en helt annan nivå än vad Ymer håller till på. Så i någon mån gjorde Ymer det bra som höll det jämnt men samtidigt. Man vill ju tro att Ymer egentligen fortfarande har lite högre kapacitet än att vara 300 i världen. Så man vill ju att han skulle kunna ta tillvara på en sån här chans.

Elias Ymers forehand håller inte för atp-touren

Men när Jarry i slutet av matchen började pumpa allt spel mot Ymers forehand. Jag tycker förresten att Ymers forehand höll ihop ovanligt bra. Den brukar kunna falla ihop när han blir nervös. Men Ymers forehand är inte ett slag som håller på atp-nivå, det är inte svårare än så. Och då blev det till slut Jarry som vann matchen. Rättvist, men det kunde slutat hur som helst.

Jag hade tänkt att fylla på något om Leo Borg här och det ska jag väl göra, men kanske lite kortare.

Leo Borg också chanslös

För det är lite kopia på Elias Ymer. Visst gjorde han det i någon mån bra utefter sina förutsättningar, Borg. Men det blev väl ändå lite amatörernas afton så att säga. Det är skitsvårt att vara bra på tennis. Det är skitsvårt att försöka spela på atp-touren. Och det är bara att säga som det är, hade inte Leo Borg hetat Borg och kommit från ett annat land än Sverige, då hade han med sin nivå aldrig ens blivit påtänkt för att spela en match på atp-touren.

Det var Stockholm Open för svensk del det. Nu fortsätter turneringen med de riktiga spelarna, från andra länder.