Två personer som nu har lite mindre att göra, Apostlos Tsitsipas och Patrick Mouratoglou. Foto: AFP.

Tsitsipas dumpar pappsen

Tennisen sover aldrig. Den meningen gillar jag att skriva, och skriver nog rätt ofta. För det stämmer. Oftast menar jag att det kommer nya turneringar hela tiden men ibland kan det även vara annat. Som att det finns så väldigt många spelare som kan hitta på något mer eller mindre konstigt.

För någon vecka sen gjorde Holger Rune slut med sin tränare Patrick Mouratoglou. För typ…tredje gången kanske? Oklart. Men de gör liksom aldrig slut på riktigt, han hovrar hela tiden där i bakgrunden, och Rune kommer tillbaka då och då. Men den här senaste svängen, när Mouratoglou varit med Rune på turneringarna, den gick riktigt risigt så man kan förstå att de gav upp nu igen.

Rune söker efter något. Något som jag tror kanske inte finns. Men det kan vi ta senare.

Tstsipas dumpar pappa – För andra gången

För först ska vi notera att det idag kom en lite större skräll. Stefanos Tsitsipas dumpar sin pappa som tränare. Är det första gången han gör det då? Nej, faktiskt inte. Det är andra gången, även om pappsen kom tillbaka väldigt snabbt förra gången. Då hade han Mark Philippoussis som tränare, han hade alltså dubbla men gjorde sig av med pappa Apostlos. Nu har han väl ingen annan riktigt utan han sparkar pappan utan att ha något annat alternativ redo.

Vad har de då gemensamt de här två?

Ja, först får man väl säga det uppenbara. Tsitsipas har också något slags av och på-förhållande med Mouratoglou. Han står bland annat listad på fransmannens hemsida som en av spelarna som tränar hos honom och Mouratoglou brukar ju ibland synas runt Tsitsipas på turneringarna. Två stycken som trasslar, med samma gemensamma nämnare. Vilket väl går ganska bra ihop med min känsla att den här Mouratoglou. Jag ska inte kalla honom för en bluff, han har så klart sina kvalitéer. Men jag är ju kanske lite tveksam till att han är den där tennisens Pep Guardiola som vissa vill göra honom till.

Mer då, vad har de mer gemensamt?

För mig en rätt tydlig, och lite viktigare, mer intressant grej.

För mig har de samma problem. De vill vara bättre än de är.

Tsitsipas och Rune – Båda sämre än de tror

Båda två har varit uppe på topp-5. Tsitsipas trea som bäst, topp-5 klart längre än Rune dessutom. Rune fyra som bäst, och han var inte topp-5 så länge. Men båda två har varit topp-10 mer eller mindre länge, Tsitsipas längre så klart. Och även närmare nu. Men ingen av dem tror jag nöjer sig med varken det eller den nivå de håller till på nu. De vill vara topp-5, kanske ännu mer egentligen. Det vill väl alla. Men jag tror att Tsitsipas ser på sig själv som den bästa spelaren bakom de tre/fyra bästa. Och Rune, jag vet inte. Han gillar ju att prata om sig själv i samma andetag som Jannik Sinner och Carlos Alcaraz som någon slags ny topptrea. Så han tycker nog också han ska vara där någonstans. Det är bara det att ingen av dem är så bra. De har inte ens varit bra nog för att vara topp-3 när de varit som absolut bäst.

Min känsla med andra ord. Jag tycker det här känns som två spelare som söker efter något som inte kommer hända. Om de ska ta sig dit de vill vara, då måste de utveckla sitt spel snarare än att ha någon som är bättre på att hjälpa dem taktiskt. Sen kan man så klart argumentera för att en ny tränare kan förändra och utveckla spelet också, men där måste jag väl också tillägga. Kommer Tsitsipas bli så mycket bättre spelmässigt att han blir topp-5 igen? Jag tror det inte. Kommer Rune utveckla sitt spel så han blir topp-5? Chanserna är ju bra mycket större eftersom han är så mycket yngre, men jag får väl vara ärlig och säga att det inte känns jättenära just nu.

Sen säger jag inte att det överhuvudtaget är fel att byta tränare. Tsitsipas relation med pappan har väl känts rätt ansträngd ibland. Jag tror som sagt att Mouratoglou kanske inte är den bästa. Men frågan är om de kommer hitta det de söker de här två. Jag är väldigt tveksam till det men intressant ska det i alla fall bli. Särskilt med Tsitsipas att se vad han nu kommer välja.