Guide till världscupen och vintersport 2020 / 2021
Här hittar du tablån för vintersporten kommande veckor. Skidskytte, längdskidor och alpint.
Tablå för vintersport
© TVmatchen.nu – Vintersport på TV
Som vanligt är det slalom, storslalom, super-G, alpin kombination och störtlopp som är grenarna under säsongen. För svensk del blir det extra kul att se deltävlingarna i Åre den 12:e och 13:e mars.
Den totala världscupen ser ut att bli en duell mellan Henrik Kristoffersen från Norge och Alexis Pinturault från Frankrike. Även Aleksander Kilde, Dominik Paris och Matthias Mayer ser ut att kunna blanda sig i slutsegern.
Världscupen kommer att ha uppehåll mellan 9-21 februari på grund av Alpina VM som arrangeras i Italien.
Så gick det förra säsongen
Världscupen 2019/20 var den 54:e i ordningen och startade som vanligt i oktober. Avslutningen var tänkt att arrangeras i Cortina d’Ampezzo i Italien i mars men på grund av pandemin blev säsongsavslutningen inställd. Ur ett svenskt perspektiv var det kanske inte den mest lyckade säsongen. André Myhrer lyckades komma tvåa i en slalomtävling vilket Anna Swenn-Larsson också klarade i storslalom. Den sistnämnda hade också en tredje placering i slalom. I övrigt var det inga pallplaceringar på hela säsongen. Anna Swenn-Larsson blev till slut femma i slalom och fyra i parallel i den totala världscupen.
Efter säsongen fick vi se fyra svenskar lägga skidorna på hyllan. André Myhrer, Matts Olsson, Helena Rapaport och Ylva Stålnacke beslutade alla att förra säsongen var den sista. Därmed finns ingen av de med inför kommande världscup.
Den totala världscupen på herrarnas sida vanns av Aleksander Aamodt Kilde medan italienskan Federica Brignone vann motsvarande för damer. I de olika grenarnas totalseger var det endast Schweiz, Italien, Norge, Ryssland och Frankrike som var representerade. Schweiz var nationen som vann den totala världscupen för båda könen samt herrarnas totalseger. Italien vann damernas totalseger när resultaten från alla lopp sammanställts.
Världscupen i längdåkning 2020/21
Med en ung generation som fortsätter att ta kliv ser det ut att kunna bli ytterligare framgångar för Sverige kommande säsong, i alla fall på damsidan. På herrsidan ser det betydligt mörkare ut där vi inte har några egentliga medaljhopp.
Frida Karlsson är tredje favorit att vinna den totala sammanlagda världscupen för damer. Etta är givetvis Therese Johaug medan Natalia Nepryaeva från Ryssland är tvåa enligt oddsen. Andra som kan tänkas blanda sig in i kampen om slutsegern är Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Ebba Andersson och Linn Svahn.
Om det ska bli roligare resultat än i fjol för svensk del är det framförallt de längre distanserna som måste bli bättre. På tävlingar som inte var sprint hade Sverige ett guld och fem övriga medaljer. I sprint hade Sverige fem segrar och flertalet medaljplatser. Det syns också tydligt i den totala sprintcupen där vi hade två svenskor överst på pallen.
För herrarna ser det alltså betydligt mörkare ut. Sveriges Calle Halfvarsson är den som är närmst något som kan likna favoritskap. Han har oddset 101 gånger pengarna på att vinna den totala världscupen. Den enda som också har någorlunda förväntningar på sig är Johan Häggström som slutade nia i den totala sprintcupen. Han var också den enda som tog medalj för Sverige på herrsidan under hela förra säsongen.
Så gick det förra säsongen
De svenska herrarnas storhetstid inom längdskidor är tyvärr över och det blev smärtsamt tydligt under säsongen 19/20. På 30 olika tävlingar lyckades Sverige ta en (1) pallplats när Johan Häggström vann brons i sprint i Dresden den 11 januari. I övrigt alltså inte en enda medalj på hela säsongen.
Damernas världscup gick betydligt bättre, framförallt i sprint där Sverige tog flertalet medaljer. Tyvärr för svensk del har våra grannar en viss Therese Johaug som är löjligt dominant. Johaug tog hela 20 segrar i världscupen och var överlägsen segrare i den totala samlade världscupen.
Däremot har Sverige något på gång. I sprint hittade vi två svenskar överst när Linn Svahn och Jonna Sundling var de som samlade ihop flest poäng i kategorin under säsongen. Tar vi en titt på deltagare under 23 år är det ännu mer trevlig läsning. De fem översta platserna bland deltagare under 23 år tillhörde svenskor där Ebba Andersson var den bästa. Sverige har en gyllene generation av duktiga skidåkerskor och framtiden ser ljus ut på damsidan med stor dominans i ungdomsmästerskapen de senaste åren. Ebba Andersson blev också bästa svenska i den totala sammanlagda världscupen med en sjunde plats.
Det mest spektakulära under säsongen ur svenskt perspektiv var det sista loppet innan pandemin ställde in resten av säsongen. Sveriges Frida Karlsson lyckades knäcka Therese Johaug på 30 km masstart i Oslo. En prestation som visar att det går att slå den stora dominanten om stjärnorna står rätt.
Världscupen i skidskytte 2020/21
Vi hoppas de unga svenska åkarna har fortsatt att utvecklas och kan ta ytterligare kliv mot den totala världstoppen kommande säsong. Framförallt vill se mer av Sebastian Samuelsson som hade en relativt tung säsong i vintras där det endast blev seger i Mix-staffett med Hanna Öberg. I de individuella loppen hade ”Sebbe” inte en enda pallplats.
Stina Nilsson finns med på topplistan över favoriter till segern i den totala världscupen för damer. Detta trots att hon gör sin första säsong inom sporten efter att ha bytt från längdskidor till skidskytte. Prestationerna kommer avgöras av hur hon sätter skyttet för i skidåkningen kommer hon inte ha några problem, snarare tvärtom. Kan Stina få ordning på skyttet kommer hon bli otroligt farlig i världscupen. Det blir kittlande att se Stina Nilsson och Hanna Öberg i samma lag under damernas stafett vilket vi lär få göra flera gånger under vintern.
Den stora svenska stjärnan i skidskytte är helt klart Hanna Öberg. 24-årigen slog igenom med dunder och brak med sitt OS-guld i Pyeongchang som 22-åring. Redan året efter följdes succén upp av VM-gukd i Östersund och hon har dessutom två individuella segrar i världscupen. och flera pallplaceringar Dessutom van Öberg den individuella världscupen förra säsongen och blev fyra i den totala världscupen.
Blir säsongen 2020/21 som Hanna Öberg tar ytterligare kliv i världstoppen? Totalt samlade 24-åringen ihop 741 poäng förra säsongen vilket var fyra färre än Denise Herrman på tredjeplats. Upp till Tiril Eckhoff och Dorothea Wierer var det 45 respektive 52 poäng. Ner till femman Marte Olsbu Røiseland var det hela 144 poäng. Lyckas Hanna Öberg hålla en något bättre jämnhet under säsongen kan hon på allvar utmana om slutsegern i den totala världscupen. En fjärdeplats i fjol och i år tror oddsen att hon blir trea. Fortsätter svenskan i samma utveckling som de senaste åren kan det bli en riktigt trevlig säsong.
Så gick det förra säsongen
Efter succén i OS 2018 var förväntningarna fortsatt höga på de svenska deltagarna när säsongen 2019/20 skulle dra igång. Det blev inte den stora framgång som vi hoppats på även om det fanns ljusglimtar under säsongen. Sverige slutade femma i medaljligan med endast två guld, 30 färre än den överlägsna segraren Norge.
Det var framförallt på herrsidan som flest motgångar uppdagades. I de indviduella loppen lyckades Sverige inte ta en enda medalj bland herrarna, en enorm besvikelse. Istället var det damerna och framförallt Hanna Öberg som gav de svenska tittarna något att glädjas åt. Hanna Öberg vann en världscupseger, tog fyra silver och två brons. Även Linn Persson hamnade på pallen under säsongen med brons i 12,5 km masstart.
Övriga framgångar kom i stafetterna där Sveriges bredd brukar göra laget farligt. För herrarna var det först i sista deltävlingen som det lossnade något för Sebastian Samuelsson och grabbarna som tog OS-guld i stafett 2018. Den här gången blev Sverige trea bakom Norge och Ukraina. För damernas stafett noterar vi ett silver och ett brons på fem stafetter.
I mixed lyckades Sverige ta guld med Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson. Det blev också en bronsplats under säsongen i mixed stafett. Hanna Öberg lyckades vinna den individuella världscupen för damer och kom fyra i den totala världscupen. Totalt hamnade Sverige på pallen 13 gånger under säsongen. Detta kan jämföras med Norges 55 och Frakrikes 51 pallplaceringar.
Kommentarer